Skremme folk fra vettet

Jeg blir så himla oppgitt…

Den siste uken har debatten gått varmt omkring kjøtt. Debatten har utgangspunkt i det nrk.no oppsummerer her: «Mandag kunngjorde Verdens helseorganisasjon (WHO) at bearbeidede kjøttprodukter ligger i gruppe 1 av kreftfremkallende produkter og utgjør særlig stor fare for kreft i tarmen. I gruppe 1 finner man også asbest, alkohol og tobakk.»

Greit nok det, selv om det jo er tatt ut av sammenhengen og kan forstås på utallige måter. Jeg tipper at de fleste bare leser dette utsagnet, og ikke nødvendigvis slår opp flere kilder for å sette seg dypere inn i saken. De fleste vet heller ikke noe om forskning og er ikke i stand  til vurdere dette. Attpåtil kan de færreste noe om ernæring og kroppen sin. Jeg er ikke så opptatt av selve kjøtt-debatten, men at det hele tiden kommer slike debatter som skremmer folk fra vettet.

Denne informasjonen og debatten som følger har sannsynligvis bidratt til enda mer frykt og sort-hvit-tenking blant folk. I debatten som følger slik informasjon, ytrer alle og enhver seg, til å med de gale. Er ganske skuffa over at Nrk kan invitere en som mener at all kjøttproduksjon bør forbys, og at alle mennesker bør leve som planteetere. Akkurat det bli jeg ekstremt oppgitt over. Sort-hvit-tenking, bra og dårlig, riktig og feil. Det er «enten eller», og det skaper frykt.

Folk er redde for å trene og bevege seg, redde for å bli syke, redde for å ikke være som alle andre og skille seg ut, and the list goes on… Mediene er garantert med på å skape denne frykten, men det er i kombinasjon med vår uvitenhet. Vi vet ikke bedre, så vi tror på det vi hører. Og det vi hører lyder ofte som «enten eller».

Nylig fikk jeg høre om noen som nektet seg selv og barna sine gluten, melkeprodukter (laktose), kjøtt, fisk og alt av bearbeidet mat. Det eneste som var tillatt var økologiske grønnsaker og frukt. De hadde ikke satt seg inn i hva det egentlig krever å leve slik, så de spiste tradisjonelle norske grønnsaker og frukt. Eple og banan stod hovedsaklig på barnas meny. Total galskap.

Det er fullt mulig å leve på plantebasert kost, men da bør man selvsagt bruke tid og ressurser på å sette seg inn i hva det krever. F.eks. snakke med en ernæringsfysiolog, undersøke hvilke kosttilskudd som kan bli nødvendig og lære mer om næringsinnhold i planter. Gulrot, brokkoli, potet, eple og banan er ikke nok, man må ha i seg proteiner og fett fra f.eks. bønner, linser, frø, avokado, nøtter, olivenolje og omega-3.

Jeg håper at menigmann kan bli bedre på kritisk tenking eller rett og slett bare «bruke huet». Det vil si å være bedre til å skille ulike typer kunnskap. Nå hadde jeg lyst å skrive «god eller dårlig kunnskap», men da hadde jeg ikke vært noe bedre selv. Det er jo som regel ikke noe som er riktig og feil, bare mer eller mindre hensiktsmessig avhengig av hva du prøver å oppnå. For meg virker det som at svart-hvit-tenking gjør seg spesielt gjeldende i helsebransjen.

12079444_884853091595077_1070231449225037505_n

Bilde fra facebook.com/ComedyAndHumor

Men hva med de som har klikka helt? De som har klikka helt, sånn som de jeg hørte om, bør jo først og fremst meldes. Mye mulig at de bokstavelig talt har blitt så skremt at de faktisk har mistet vettet. Også er det de som lever på grensa til det ekstreme og mener at alle andre også burde gjøre som dem. Igjen, jeg håper inderlig at flere bruker en fornuftig og balansert tankegang. Altså, dersom du har glutenallergi (cøliaki), så blir du sjuk! Litt magesmerter og ubehag har mest sannsynlig helt andre grunner – f.eks. kostholdet i sin helhet eller kanskje til og med på grunn av mistrivsel på jobben.

Liten avsporing: I løpet av det siste året har jeg blitt oppmerksom på at smerter er et litt misforstått begrep, og at kunnskap rundt det i seg selv kan gjøre deg smertefri. Anbefaler alle å lese mer om det her.

Men altså.. Jeg har vært så himla oppgitt denne uken, og en liknende debatt i mediene kommer sikkert snart igjen. En gang håper jeg at debatten handler om hvordan mediene og påberopte eksperter skaper unødig frykt blant folk. At vi en gang blir bevisst rundt dette og kan la svart-hvit-tenkingen være. Samtidig må vi gjøre det som passer best og er mest hensiktsmessig for oss selv.  Det er jo sånn, at det som er riktig for meg er kanskje ikke riktig for deg. Og det bør alle respektere.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s