Hva skjer med maten vi spiser?

Mange er veldig opptatt av hva og hvor mye en skal spise og ikke spise, og det finnes meninger om det i det uendelige. Hadde det ikke vært enklere hvis flere hadde LITT mer kunnskap om hvordan ting egentlig fungerer? Da kunne man enklere vurdere hvorvidt informasjon og tips man får om mat og kosthold er riktig eller hensiktsmessig.  I dette innlegget oppsummerer jeg kort og veldig enkelt hva som skjer med maten vi spiser – hvordan og hvorfor den blir fordøyet og absorbert i kroppen. Selv om de fleste lærer noe om dette på skolen blir det fort glemt, og det kan være kjekt med en oppfriskning.

20151126_090659

Før vi går i gang: Mat inneholder næringsstoffer, og disse kan deles opp i to kategorier. 1) Makronutrienter som omfavner karbohydrater, fett og proteiner og 2) mikronutrienter som er vitaminer og mineraler.

Grunnleggende om fordøyelsessystemet

Fordøyelsessystemet tar seg av maten vi spiser og sørger for at vi kan utnytte næringen i den. Det greit å huske på at vi først og fremst spiser mat, og ikke nutrienter. Det er nemlig først når mat og drikke blir prosessert gjennom fordøyelsen at næringen i den kan nyttegjøres. Den må endre konsistens og brytes ned i mindre deler slik at makronutrienter og mikronutrienter kan bli tatt opp av kroppen. Mage- og tarmsystemet sørger også for å beskytte mot potensielt skadelige mikroorganismer vi får i oss.

Fra topp til bunn er fordøyelsessystemet ca. 8 meter, og kan bruke 18 til 72 timer fra maten kommer inn til restene går ut. Ved hjelp av spytt, magesyre og rytmiske sammentrekninger blir maten brutt ned i mindre bestanddeler. Komplekse molekyler blir enkle molekyler. Nervesystemet og endokrinsystemet (styrer kroppens hormonproduksjon) sørger for å aktivere de rette delene av fordøyelsessystemet til rett tid. Organer som lever, galleblære og bukspyttkjertel bidrar også i prosessen.

Hva skjer så med maten?

Etter fordøyelsen må nutrientene (næringsstoffene) komme seg til cellene ute i kroppen for å gjøre nytte for seg. Det vil si at de må absorberes fra tarmsystemet og inn i resten av kroppen via blodstrømmen. De fleste nutrientene beveger seg rett til leveren hvor de blir vurdert for videre sirkulasjon i kroppen. Deretter blir de sent til ulike vevstyper i kroppen (dvs. materialene som kroppsdeler er laget av). Dette kan være hjernen, muskler eller fett.

Noen næringsstoffer blir brukt som energi, slik at vi kan utvikle kraft og bevege oss. Når det gjelder energibruk, kan man generelt si at det er det du spiste dagen i forveien som nyttegjøres f.eks. under trening. Andre næringsstoffer blir brukt for å bygge vev, f.eks. muskler. En enkel forklaring på hvordan kroppen fungerer er at den hele tiden brytes ned (katabolismen), samtidig som den bygges opp igjen (anabolismen). Summen av disse kjemiske prosessene kalles metabolismen (stoffskifte).

Hvorfor er fordøyelsen viktig?

Et friskt fordøyelsessystem er essensielt for optimal fordøyelse, absorpsjon og levering av nutrienter. Men hvorfor er det viktig? Jo, for å overleve. Som nevnt er kroppen vår i en kontinuerlig prosess (metabolismen). Den fungerer som en fabrikk hvor celler brytes ned og nye celler produseres – og her er tilførsel av råvarer (les: næringsstoffer) helt nødvendig for fortsatt produksjon (les: overlevelse). Bare se hvordan vi forandrer oss fra vi blir født til vi dør.

Nå som du har fått en liten oppfriskning på fordøyelsessystemet, kan du i samme slengen huske på hvor viktig det er at kroppen får nok mat som gir næring. Denne fabrikken av en kropp vi lever i er utrolig god til å tilpasse seg. Dersom du gir den lite mat og dermed lite næringsstoffer, vil produksjonen (metabolismen) bremse ned. Det å spise minst mulig er med andre ord en dårlig strategi på lang sikt da metabolismen og forbrenningen vil stagnere. En mild form for variasjon eller syklus i energiinntak gjør at kroppen stadig må tilpasse seg og vil holde metabolismen oppe og f.eks. gjøre vektregulering enklere.

Kilder

Berardi, John og Ryan Andrews. 2015. The Essentials of Sport and Exercise Nutrition. 2nd ed. Toronto, Canada: Precision Nutrition, Inc.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s