Hvorfor trenger vi næringsstoffer?

Her kommer innlegg nummer to av flere, hvor målet er å oppklare og ta livet av myter som ødelegger vår oppfattelse av hensiktsmessig kosthold. Litt mer kunnskap om hvordan kroppen fungerer, kall det ernæring for dummies om du vil, vil kanskje gjøre deg tryggere på dine beslutninger relatert til kost og trening i hverdagen.

I forrige innlegg, om fordøyelsessystemet, nevnte jeg metabolismen; at kroppen hele tiden brytes ned (katabolismen), samtidig som den bygges opp igjen (anabolismen). Summen av disse kjemiske prosessene kalles metabolismen (stoffskifte). I denne prosessen må vi ha tilstrekkelig med næringsstoffer til energibruk og vevsmasse (materialene kroppen består av).

I dette innlegget kan du lese om hvorfor vi egentlig trenger næringsstoffer. Først om hvordan næringsstoffer blir brukt som energi, slik at vi kan utvikle kraft og bevege oss. Og deretter hvordan andre næringsstoffer blir brukt for å bygge vev som for eksempel muskler.

Næringsstoffer til energi

Muskelarbeid

«Uten mat og drikke, duger helten ikke.» But why? For at vi skal kunne bevege oss og fungere må musklene jobbe. Og hvordan jobber de? Jo, de jobber via to ulike energiskapende prosesser:

1) Den aerobe prosessen, som behøver oksygen, skaper mye energi (ATP) og er den mest brukte. Dette er en lengre prosess og brukes f.eks i utholdenhetstrening – når man holder på over lengre tid. 2) Den anaerobe prosessen foregår uten oksygen, og skaper mindre energi (ATP). Dette er en prosess som skaper mer kraft over kortere tid og brukes f.eks i styrketrening eller ulike sprintøvelser.

Energi fra ATP

Men hva er nå egentlig «ATP», tenker du kanskje? ATP (adenosintrifosfat) består av et adenosin-molekyl og tre fosfatgrupper, og bidrar til at musklene kan trekke seg sammen og bevege kroppen. Enkelt sagt består muskler av to typer tråder av protein (myosin og aktin). Når musklene skal trekke seg sammen, er det myosintrådene som trekker i aktintrådene ved hjelp av energi fra ATP.

Energien som forårsaker dette blir skapt idet en av de tre fosfatgruppene bli spaltet fra resten av molekylet. ATP (tre fosfatgrupper) blir til ADP (di/to fosfatgrupper). I selve spaltingen brytes bindingen mellom dem og det er i denne bindingen at energien ligger, og som får myosinet til å trekke i aktinet.

Heldigvis forsvinner ikke bare ATP’et, det regenereres nemlig slik at en tredje fosfatgruppe tilslutter seg igjen og ATP’et kan skape energi på nytt. Det kan gjenopplades slik via blant annet aerobe og anaerobe prosesser, men viktigst å huske på: ved hjelp av makronutrienter.

Makronutrienter regenererer også ATP

Man kan altså si at ATP er energikilden i cellene våre, og at energien fra spaltingen av adenosinfosfat-bindingen gjør at vi kan bevege oss. Så et viktig punkt: Kroppen kan kun lagre en begrenset mengde med ATP. Men den kan som nevnt regenereres på flere måter, og tilførsel av makronutrienter er en av dem. Altså må vi spise!

Regenereringen av ATP er avhengig av makronutrienter. Disse kan gå mange ulike veier for å bidra til dette. Felles for dem er at fett, protein og karbohydrater inneholder karbonhydrogen-bindinger. Når disse spaltes overføres energien til ATP regenerasjon.

ATP kan også regenereres ved hjelp av en fosfatgruppe fra kreatinfosfat (CrP, som lagres i musklene). Grunnen til at en del viderekomne bruker kreatin som kosttilskudd er nettopp for å ha ekstra tilgang på kreatinfosfat som kan gjenopplade musklene under anaerob aktivitet.

Makronutrientene går hovedsaklig gjennom en av tre metoder for energitransformasjon. Dette er komplisert, og hvis ikke du er spesielt interessert, vil jeg påstå at det holder med å vite litt rundt det du har lest om til nå. Det samme gjelder for de ulike  typene makronutrientene og hvilke baner disse kan gå gjennom for å hjelpe til med regenereringen av ATP. Det er hele ti ulike baner man snakker om her og det er nok for de spesielt interesserte det også.

Det du derimot kan ta med, er at det du trenger av energi i dag blir hentet fra nutrienter fra maten du spiste i går. Disse er lagret i lever-, muskel- og fettceller. Det er kun når du holder på over veldig lang tid, at det blir nødvendig med påfyll der og da i tillegg til det som er lagret fra før. Og for dem som ikke spiser karbohydrater; stop it! Det er nemlig kroppens foretrukne energikilde. På den andre siden er det noen som spiser flere karbohydrater enn det de trenger, og kunne med fordel økt andelen protein og fett i kosten sin.

Næringsstoffer som bygger vev

Av de tre makronutrientene er protein den viktigste byggeklossen for å bygge vev. Mange tror kanskje at proteiner er bare for å bygge muskler, men det er ikke så enkelt. Det er nemlig snakk om alle celler og dermed alle deler av kroppen, fra hjerne til muskler.

Proteiner består av aminosyrer og er ansvarlig for veldig mye – struktur, hormoner, ensymer, imun-kjemikalier, transport-proteiner osv. De metabolske prosessene i kroppen vår kan produsere noe protein selv, men er avhengig av å få tilgang på det gjennom kosten vår. Proteiner tar med seg oppskriften fra DNA’et vårt inn i cellene, og slik bygges kroppen vår opp (anabolismen) og gir oss våre særegne trekk.

Fett er også viktig i denne sammenhengen. Man skal huske på, at det er helt nødvendig med fett i kosten og å ha det på kroppen for en optimal funksjon. Cellemembranen består av fett og uten fett vil cellenes funksjon nedsettes. Og som du vet, består vi av celler. Videre er fett viktig for hormonfunksjon, transport av vitaminer og mineraler og det er den største energikilden i kroppen.

Men så var det det med at kroppen hele tiden brytes ned – det vi kaller katabolismen. Et eksempel på det er hvis muskelvev brytes ned for å heller brukes i dannelsen av glukose (som blir forbrent eller lagret i glykogenlagre i lever og muskler). I praksis kan det være at en muskuløs person vil tape muskelvev når han/hun løper maraton. Protein kan også kataboliseres for å regenerere ATP.

Det høres brutalt ut, men aerobe prosesser som utholdenhetstrening over lang tid (f.eks. mer enn 5km løp) vil kunne bidra til nedbryting av kroppen. Anaerobe prosesser derimot bidrar til muskelvekst og oppbygging av kroppen.

BCAA (branched-chained amino acids) er et kosttilskudd som har vært i vinden en stund. Forklaringen på hvorfor noen ønsker å ta dette tilskuddet henger sammen med metabolismen.  For dem som ikke vil miste muskelmasse er dette et alternativ, da det stimulerer muskelproteinsyntesen (oppbygging av muskelmasse). Du kan lese mer om det her.

Oppsummering

I dette innlegget har du lest om hvorfor vi egentlig trenger næringstoffer. Først om hvordan næringsstoffer blir brukt som energi, slik at vi kan utvikle kraft og bevege oss. Og deretter hvordan andre næringsstoffer blir brukt for å bygge vev som for eksempel muskler.

  • Metabolismen er samlebetegnelsen på de kjemiske reaksjonene som bryter ned og bygger opp kroppen.
  • Energien fra næringsstoffene i maten vår bidrar til at ATP kan skape energi slik at musklene trekker seg sammen og vi beveger oss.
  • Kroppen kan kun lagre en begrenset mengde med ATP og derfor er det viktig at vi spiser nok næringsrik mat.
  • Det du trenger av energi i dag blir hentet fra nutrienter fra maten du spiste i går.
  • De tre makronutrientene bidrar på veldig mange måter, både som energi og byggeklosser. Protein er den viktigste byggeklossen for å bygge vev. Karbohydrater er den foretrukne energikilden, mens fett er det største energilageret i kroppen.

Kilder

Berardi, John og Ryan Andrews. 2015. The Essentials of Sport and Exercise Nutrition. 2nd ed. Toronto, Canada: Precision Nutrition, Inc.

En kommentar om “Hvorfor trenger vi næringsstoffer?

  1. Tilbaketråkk: Hva skjer i kroppen når vi trener? | Karoline Stranddal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s