Hvorfor jobbe med å endre vaner?

Vår tilnærming til kost og trening er i ferd med å endre seg. Personlige trenere og kostveiledere tar i større grad på seg rollen som vanecoach hvor de hjelper med å oppnå sunnhet i et større perspektiv og hvor vaner står i fokus. Det kan være alt fra vanebasert livsstilsendring til enkelte, men varige og bæredyktige vaneendringer. I dette innlegget kan du lese om hvorfor det gir mening å jobbe med å endre vaner, isteden for quickfixes og slankekurer.

I mange år har kostplaner og gode råd vært den klassiske metoden for personlige trenere og kostveiledere. Men gradvis har det kommet et skift hvor flere oppdager at det ikke er veien å gå for å oppnå en bedre helse. Det er et sammensatt problem, men kort sagt er kostplaner og gode råd ikke særlig holdbart. Det kan godt være at det fungerer på kort sikt, men over tid faller mange tilbake i gamle spor fordi de ikke selv har valgt hva de skal gjøre og fordi de ikke trives godt nok med prosessen. Det er nemlig kun du og ingen andre som vet hva som passer best for deg.

Hvis du vil ha varige resultater er det essensielt å fokusere på vaner som du trives med og kan holde på lang sikt. Spørsmålet er så hvordan man finne ut av det og hvordan man skal gå frem. For noen er det en relativt grei sak, mens for andre kan det være vanskelig å finne ut av på egenhånd og man har bruk for hjelp utenfra. 

Det er flere grunner til at det er fornuftig å fokusere på vaner. Videre tar jeg opp noen av de viktigste.

Helse – å ta vare på kropp og sinn

Vi er i en tid hvor vi ser ekstremer. Overvekt i den ene enden av skalaen og ekstrem sunnhet i den andre enden. Mange har dog et ønske om å ta bedre vare på kroppen, og kanskje også sinnet. De siste par årene har mange også innsett at de har bruk for å komme litt lenger inn på midten av skalaen og få et mer avslappet forhold til mat, trening og kropp.

Ofte står overbevisninger og andre forhindringer i veien for å komme dit vi vil. Vi blir bombardert med informasjon fra media, og det er vanskelig å vite hva som stemmer og ikke. Det kommer stadig flere «quickfixes» og «magiske piller» som skal gjøre det lett å komme til målstreken. Problemet er bare at det som regel ikke varer. For å oppnå en varig endring er man nødt til å være villig til å betale prisen, og det er som regel ikke bare enkelt. Quickfixes blir ofte løsningen hvis man ikke er villig til det.

Vekttap

Overvekt har blitt et problem også her i Skandinavia. Vi beveger oss mindre og har tilgang til all mulig mat og drikke rett rundt hjørnet. Men dét er bare to faktorer som gjør overvekt mer mulig, det er nemlig et hav av forskjellige andre grunner til hvorfor folk overspiser (se bilder fra boken Slut med forbudt under).  Ved å undersøke disse vanene nærmere og grunnen til dem er det lettere å finne en strategi for å gå ned i vekt.

Fra boken «Slut med forbudt» av Morten Svane og Morten Elsøe

Et vekttap er i høyere grad avhengig av kostendringer enn trening. Og vår daglige spiseatferd er i aller høyeste grad drevet av vaner. Hvis målet ditt er vekttap er en rutine med daglig fysisk aktivitet mye mer effektivt enn kun en time eller to med personlig trener hver uke. Det du forbrenner på en times trening er mye mindre enn det du forbrenner på en uke med noe aktivitet hver dag. Da står vi igjen med å skulle gjøre dette til en vane.

Restriksjoner og perfeksjonisme

I 2016 kom boken Slut med forbudt, skrevet av danskene Morten Svane og Morten Elsøe. Den markerte starten på et skift og en ny epoke – sårt tiltrengt i en ellers overfladisk tilnærming til kost og trening. Som tittelen indikerer handler det om å gi slipp på restriksjoner og perfeksjonisme når det kommer til kost og omkringliggende temaer. En quote fra den danske treneren Mathias Haastrup beskriver ideen godt: reduktion over restriktion. Det er med andre ord mengden det handler om.

Det handler altså om å gi slipp på regler og forbud. Det er for mange en forbannelse som kan begrense ens sosiale liv og mentale frihet til å gjøre det man har lyst til. Et veldig vanlig mønster som går igjen hos mange er forbud mot godterier og det man anser som «usunt» i ukedagene, men hvor man åpner alle sluser fredag, lørdag og kanskje søndag også. For noen ganske ufarlig, men for andre en ond sirkel som øker i intensitet og hyppighet, og blir en stor mental belastning i det daglige. For noen kan det vises som overvekt, men veldig mange er normalvektige og noen til og med undervektige.

Vi har blitt fortalt at ting er sunt og usunt, naturlig og unaturlig, riktig og feil og bra og dårlig. Det er det vi kaller falske dikotomier som gjør at vi lever i en enten-eller-verden. Og det gjør det vanskelig å finne en gyllen middelvei hvor det ikke finnes usunne matvarer og hvor man kan spise på intuisjon og lyst – hvor man kan klare seg med litt, fordi man vet at man kan få det igjen dagen etter.

For mange vil det være nyttig å finne ut av om ens overbevisninger stemmer, om det er noen av ens nåværende vaner som forhindrer en i å oppnå et mål og eventuelt hvordan disse kan endres.

Motivasjon

En annen utfordring, som den mer gammeldagse formen for personlig trening og kostveiledning står ovenfor, er motivasjon. Mange tenker at man nok skal bli motivert av den effekten trening gir. Det vil si for eksempel hvor bra man ser ut,  hvor sunn man blir eller hva man er i stand til. Men hvis treningen skal bli en vane er det nødt til å bli mer fokus på prosessen. Som jo også er en form for mindfullness – å nyte prosessen, fremfor å kun fokusere på målet. Da blir det jo mye mer gøy!

Det hjelper ikke at noen forteller deg hvor fantastisk det er å trene, for vi er alle forskjellige og vi liker forskjellige former for bevegelse. En trener eller coach kan hjelpe deg med å finne din motivasjon ved å stille de rette spørsmålene som gjør at du må gå i inn i deg selv og finne ut av hva og hvordan.

Oppnå målet ditt ved å endre vaner

La oss si at du har et overordnet mål. For eksempel å ta bedre vare på kroppen din, bevege deg mer eller slutte fred med maten. For mange kvinner, både yngre og eldre, er det ønskelig å oppnå et vekttap uten forbud og slankekurer – noe mange har prøvd på i årevis, uten å lykkes i lengden. Det kan være at du ønsker å gjøre noe med aktivitetsnivået ditt, «dårlige vaner», overtrening, dårlig samvittighet, konstant fokus på mat, sunnhetsforvirring, matstress og matfrykt, spising på følelser, enten-eller-tenking, yoyo-vekt eller andre ting som påvirker din mentale og fysiske helse.

Uansett hva det er, er vi nødt til å ha et konkret mål for hva vi ønsker å oppnå. Ved å identifisere hva du kan gjøre for å oppnå målet, som skaper en reel forskjell, kan vi lage en strategi for hvordan det skal gå til. På denne måten kan du gå i gang med å endre en enkelt vane av gangen.


Har du bruk for hjelp til å endre kost- og/eller treningsvaner? Skriv gjerne til meg på k.stranddal@gmail.com.

 

2 kommentarer om “Hvorfor jobbe med å endre vaner?

  1. Tilbaketråkk: Sunnhetsmyter, sort/hvit-tenkning og forbud | Karoline Stranddal

  2. Tilbaketråkk: Gode råd kan være lite verdt | Karoline Stranddal

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s