Gode råd kan være lite verdt

Ofte blir jeg spurt om jeg har noen gode råd i forhold til trening og kost. På podcaster hører jeg hundrevis av gode råd og tips om alt mulig. For den som gir gode råd er det sannsynligvis vel ment og noen ganger en begeistring for noe som man selv har prøvd eller opplevd og oppnådd suksess med. Problemet er bare at det som fungerer for en person ofte ikke fungerer for en annen. Ihvertfall når det kommer til helse, kost og trening.

Vi er alle forskjellige

Den viktigste grunnen til hvorfor gode råd kan være lite verdt er at vi alle er så forskjellige. Ideen kan høres kjempeflott ut, men passer det for deg og ditt liv?

Et eksempel på råd som kommer utenfra er kostplaner. Det kan godt fungere på kort sikt, men i det lange løp vil en kostplan avvike temmelig mye fra de fleste folks kosthold og liv.  Med andre ord er det en kortsiktig løsning.

For å oppnå kost- og treningsmessige mål og helsegevinster er tid en essensiell faktor. Du får ikke så mye ut av å trene tre uker i januar hvis du aldri trener ellers i året. Eller å ligge i kaloriunderskudd mandag til torsdag hvis du allikevel går i et kjempeoverskudd i helgen. Det handler om hva du gjør over uker, måneder og år.

For at du skal kunne gjøre noe over så lang tid, er det nødt til å være noe du liker og som passer til ditt liv. Det er flere grunner til at det er fornuftig å fokusere på vaner. I denne artikkelen kan du lese mer om det.

Er det hold i påstanden?

Mange råd og tips innebærer at du skal spise eller drikke noe bestemt eller trene på en spesiell måte. Da er det viktig å huske på at ingen matvarer eller treningsmetoder er bedre enn andre eller har magiske evner.

Et eksempel er sitronvann om morgenen. Noe mange bloggere og «helsetipsere» omtaler som veldig «sunt» og bra for omtrent alt. Bedre fordøyelse, immunforsvar og så selvfølgelig – slankende. Men den eneste fordelen i sitronvann i seg selv er en liten dose C-vitaminer. Med andre ord kunne du like gjerne spist en appelsin.

Mange tips innebærer altså påstander som det faktisk ikke er vitenskapelig hold i. Det er enda en grunn til å være kritisk til det du leser og hører. Les om sunnhetsmyter, sort/hvit-tenkning og restriksjoner her.

Selvbestemmelse og motivasjon

Ville det være lettere å gjøre noe som du selv har kommet frem til og har lyst til å gjøre eller noe som noen andre har fortalt deg at du bør gjøre? For at helsemessige mål skal fungere på lang sikt er det viktig at det kommer innenfra. Det kan forklares med selvbestemmelsesteorien, som tar utgangspunkt i at vi motiveres av ytre og indre faktorer.

Ytre faktorer er eksempelvis konkrete fysiske resultater eller tanken om hva andre synes om deg. Det er en mindre grad av selvbestemmelse og autonomi i din atferd. Indre motivasjon kommer når du har lyst til å gjøre noe fordi det interesserer deg eller du nyter det. Når du selv har funnet denne lysten til å gjøre noe (selvbestemmelse) øker sjansen for at du kommer til å gjennomføre det igjen og igjen. Med andre ord kommer den beste motivasjonen fra deg selv når du selv har bestemt det (autonomi).

Hvordan lytte mer til deg selv og mindre til «gode råd»

Ironisk nok får du her tre tips til hvordan du kan gå frem og finne indre motivasjon til å gjøre noe godt for deg selv, isteden for å lytte til «gode råd» som du kanskje ikke klarer å følge allikevel:

  1. Finn en aktivitet eller vane som du liker. På den måten kan du nyte prosessen. Om ikke det er like gøy hver eneste gang, så sørg ihvertfall for at det noe hvor det er flest gode dager.
  2. Gjør det som passer inn i hverdagen i ditt liv hele året. Tilpass kost og bevegelse til deg, og ikke omvendt.
  3. Gjør noe som ikke fratar deg det du liker. Reduksjon over restriksjon.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s